Emotie, eerst fysiek belicht (Deel 2 van de 2)

① lichaam ✎ dr. eduard ariëns Jun 10, 2024

Deze brug tussen de innerlijke binnenwereld en de buitenwereld is een volgende invalshoek die ten grondslag ligt aan een benadering van emotie. Emotie is een bewerking van gevoel, een beleving en betekent letterlijk uit-bewegen; het uitwerken van een gevoel. Met dat gevoel gaan we aan de slag.

Eerder hebben we gesproken over onze vijf zintuigen waarmee prikkels, informatie vanuit de buitenwereld kan worden  opvangen en waargenomen. Om uw eigen lichaam (van binnen) te voelen kunnen we deze zintuigen die fysische prikkels detecteren niet gebruiken; we hebben geen specifieke zintuigen om ons lichaam van binnen te voelen. Omdat we fysiek oriënterend naar buiten zijn gericht, zijn we minder vertrouwd met innerlijke expressie en dus minder bewust om op onszelf te focussen en ons eigen lichaam te scannen op sensaties. Onbewust registreert het lichaam zelf wel degelijk interne interpretaties van dreiging en gevaar die we missen met onze zintuigen. Het lichaam reageert uitermate subtiel op interpretaties van onveiligheid en komt daarmee op langere termijn in een survival modus terecht. Dat is een stress-stand (hoge defensie activiteit) of in een uitputtings- of stilstand. Deze posities worden aanvankelijk vaak niet door de eigenaar waargenomen; die mist sensaties, het gevoel of interpretatie ervan wat vroeg of meestal later leidt tot wel geregistreerde klachten of concrete aandoeningen.

Sensaties kunt u met een globale term samenvatten als (lichaams)gevoel dat u een indruk zou kunnen geven van de algehele toestand (veilig/niet veilig) waarin uw lichaam zich bevind. U kent de termen onderbuik-gevoel, niet op mijn gemak, drukkend gevoel (op de borst), brok in de keel, zwevend gevoel, zwaar gevoel, onbestemd gevoel etc. om uw lichaamsbeleving te duiden. Door het brein kan de interpretatie hiervan op enig moment leiden tot een bewuste gevoelservaring. Het brein maakt van die ervaring een beleving, een emotie. Emoties zijn subjectieve gevoelens, en gaan samen met lichamelijke reacties, gezichtsuitdrukkingen en gedrag. Het lichaam verwerkt de emotie tot een motorische uiting. (de uit-beweging) zoals een uiting van blijdschap (lachen) of verdriet (huilen), of een motorische expressie van boosheid, etc. Zeker kent u de 6 basis-emoties: vreugde, verdriet, woede, angst, verbazing en walging.

Een emotie bestaat aldus uit een gevoel dat wordt verwerkt met de bijbehorende lichamelijke expressie. Daarmee wordt het gevoel naar buiten gebracht en wordt de sociale omgeving dwz de ander, deelgenoot en raakt de groep betrokken bij het individu.

We zijn nu met de emotie terug bij ons sociaal vagussysteem; het onderdeel van het autonoom zenuwstelsel waarmee we geborgenheid kunnen behouden en kwaliteit van leven kunnen voeden op basis van groepsbeleving, erkenning en sociale acceptatie door anderen. Het doel van emotie is om datgene wat goed en gezond is voor onszelf te ontvangen en datgene wat slecht en ongezond is af te weren om eigen veiligheid te behouden.

Een voorbeeld van ontbrekende verwerking van emotie is het (onbewust) systematisch negeren of onderdrukken van de emotie. Hierbij wordt de emotie niet bewust gevoeld omdat deze als schadelijk of negatief door het (onbewuste) brein wordt geïnterpreteerd. Daarmee is onttrekken van de emotie aan verwerking een poging, een alternatieve verdedigingsstrategie om te  overleven in de groep. Het gevolg kan zijn dat de onverwerkte emotie langs een uitweg een fysieke (stress)klacht ontwikkelt in de vorm van chronische pijn. Feitelijk wordt aldus de emotionele lading niet bewust gemaakt maar opnieuw omgezet in concrete, nu fysieke pijn.

 

In mijn overtuiging ligt hier de fundamentele oorzaak van veel chronische ziekten waarmee mensen worden belast. De fysieke vorm van deze chronische aandoeningen is het gevolg van een afwijkende of zelfs ontbrekende verwerking van emoties die primair leidt tot een verstoring van de regelfunctie van het autonoom zenuwstelsel. Hiermee worden organen en orgaansystemen belast die nu op hun beurt ontregeld raken. Ons emotionele brein is met dit autonome (onbewust werkzame) zenuwstelsel een op een, uitermate gevoelig, verbonden. Het gevolg van de ontregeling is dat het lichaam eerst lokaal en vervolgens volledig in een continue stressmodus komt te staan waarbij op langere termijn onmiskenbaar mentale en/of fysieke klachten ontstaan en fysieke aandoeningen manifest worden.

Alleen u, uw innerlijke zelf, hebt toegang tot de interne afdeling emotieverwerking om de storing in het autonoom zenuwstelsel te herstellen. U kunt aldus actief en bewust ingrijpen en “zakendoen met emoties” zoals met de gelijknamige titel van een boek op dit terrein plastisch wordt aangeduid.  Daarmee raakt u de schadelijke, emotionele lading kwijt en keert u terug naar een veilige, stress-vrije stand van uw innerlijke leven. Het resultaat van zaken doen met emotie is geen hoopvolle belofte van mij maar een ervaren feit dat u met volle bewustzijn kunt aannemen. Het is dan ook de ultieme oorzakelijke behandeling van veel chronische aandoeningen en ziekten.

Leer de gebruiksaanwijzing van uw lichaam kennen die u bij aanvang van uw leven is onthouden en verdiep u bij klachten alsnog in het hoofdstuk “Wat te doen bij storing”. De gebruiksaanwijzing in de vorm van praktische instructie zal niet alleen uw gezondheid maar uw gehele welzijn ondersteunen. Breng uw genezing en geluk onder eigen beheer!   

Gezonde groet,

Dr. Eduard Ariëns 

Benieuwd of wij jou kunnen helpen?

Doe de zelfscan en meld je daarna aan voor de gratis masterclass.

Doe de (gratis) zelfscan

Wil je meer inspiratie? Lees verder...

Voor alle artikelen klik hier.

 

Over dingen die je niet kunt zien

Sep 07, 2024

Emotie, eerst fysiek belicht (Deel 2 van de 2)

Jun 10, 2024

Emotie, eerst fysiek belicht (Deel 1 van de 2)

May 27, 2024